Servis koňaku či armaňaku. Jak na to?

Servis koňaků_úzké_foto_1

Už se vám stalo, že jste nedostali koňak ve správné skleničce a měl příliš nízkou teplotu? Rozhodně se totiž nenalívá do tzv. whiskovky a ani se neservíruje s kostkou ledu. Servis koňaku je velmi důležitý, aby se správně rozvinuly jeho chuťové vlastnosti. Koňak, to není „obyčejný“ destilát, ale nápoj, který má tradici, příběh i duši! Jak správně servírovat nejslavnější brandy nejen v domácím prostředí, se dozvíte po přečtení našeho blogu.

V jaké teplotě servírovat koňak či armaňak?
Správná teplota pro podávání koňaku je důležitá, protože příliš nízká teplota může omezit jeho chuťové rysy. Na druhou stranu, příliš vysoká teplota může způsobit, že koňak bude působit nepříjemně "horkým". Doporučená teplota pro podávání koňaku se pohybuje kolem 18-20˚. Pokud byste chtěli koňak mírně ochladit, můžete použít několik metod, ale rozhodně nedoporučujeme ledové kostky:

  1. Zmrazit sklenici: můžete sklenici, ve které budete podávat koňak, nechat v mrazáku po dobu cca 15 minut před podáváním. Tím dosáhnete mírného ochlazení sklenice.
  2. Kameny na destiláty: speciální kameny na „whisky“, které jsou vyrobeny z přírodního kamene, můžete předem umístit do mrazáku. Poté můžete tyto kameny přidat do koňaku, aby ho ochladily, aniž by ho zředily.
  3. Chladící koule nebo krychle: existují také speciální koule nebo krychle naplněné tekutinou, které můžete předem schladit a poté přidat do nejslavnější brandy.

Do jaké skleničky nejlépe nalívat koňak?
Koňak se obvykle podává ve speciálním skle, které je navrženo tak, aby vynikla jeho chuť a vůně. My preferujeme dvě varianty:

  1. Tulipánové sklenice: sklenice „tulipán“ je rozhodně vhodná pro koňak, protože její tvar směřuje vůni k nosu a umožňuje nápoji rozvinout své aromatické vlastnosti.
  2. Snifter sklenice: ty jsou velké s kulatým tělem a dlouhým hrdlem. Tyto sklenice mají dostatek prostoru pro nápoj a umožňují koncentraci vůně.

Krásné a designové sklenice KVĚTNÁ jsou ideální k servírování koňaku, armaňaku či Pineau. Jsou z tenkého skla a pít z nich koňak je opravdu zážitek. Sada 2 ks. sklenic včetně dárkového balení k dispozici i v našem butikovém e-shopu TADY. Doporučujeme!

Pokud jste v restauraci či baru a nezdá se vám servis koňaku, tak se nebojte ozvat. Nejslavnější nápoj z Francie vám vždy bude více chutnat ve správně skleničce i teplotě.

Buďte originální a překvapte návštěvu či partnera koňakem od rodinných výrobců. Tady jsou tipy pro doplnění domácí vinotéky nebo obdarujte blízkou osobu originálním dárkem. Inspirace tady:

  1. Koňak svěží / kategorie VS: 100% BIO Cognac plný šťavnatosti a hroznů, který vyzrával na dubových sudech min. 4 roky z oblasti Grande Champagne. Balení elegantním boxu, tedy vhodné i jako dárek pro dámu či gentlemana.
  2. Koňak mladistvý / kategorie VSOP: Koňak pro milovníky jemných a sladších chutí. Eco - friendly koňak. Jeho chuť je harmonická a vyvážená. Cognac Francois Peyrot V.S.O.P. 0,7l 40%
  3. Koňak vyzrálý / XO: Skutečná esence kvalitního koňaku v luxusní karafě. Nejstarší složky jsou 50 let staré. Odrůdy: 85% Ugni Blanc a 15% Folle Blanche. Doporučujeme – vhodné jako dárek. Bache Gabrielsen Serenité 0,7l 40%

Celou nabídku koňaků od rodinných a nezávislých výrobců najdete TADY.

Krásné babí léto všem a na zdraví!

Zuzana
Ambasadorka Fine Labels