Champagne, Crémant, Prosecco a Cava – víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Milujete bublinky stejně jako my? Jste fanoušek francouzského Champagne, Crémantu nebo spíše španělské Cavy nebo italského prosecca? Pojďme se podívat, jaké jsou mezi těmito nejslavnějšími šumivými rivaly rozdíly. A také si říct, proč je Champagne výrazně dražší než například oblíbené prosecco?
Styl a cenu konečného produktu určují následující aspekty: odrůda, půdní podloží, klima, způsob výroby, podíl rezervních vín a délka vyzrávání stanovená zákonem (u Champagne či Crémantu). Champagne a Crémanty pochází z Francie. Cava ze Španělska a Prossecco z Itálie. Produkce Champagne i Crémantu je složitější, a tedy i dražší než produkce prosecca. U Champagne určuje vysokou cenu také cena za hrozen z regionu Champagne a často také delší období zrání šumivého vína na kvasničných kalech.
Královna Champagne
Champagne pochází z regionu AOC Champagne, přibližně 180 km od Paříže. Hlavními odrůdami jsou Chardonnay a modré hrozny Pinot Noir a Meunier a jsou vyrobeny metodou druhotného kvašení v lahvi, tzv „metoda Champenoise“. V lahvi champagne je přibližně 6-7 atmosferického tlaku. Neročníkové Champagne musí zrát minimálně 15 měsíců na kvasničných kalech, ročníkové Champagne minimálně 3 roky. V Champagne obvykle najdeme tóny citrusů, broskví, mandlí či toastového chleba. Champagne jsou populární pro svou velmi suchou chuť a vysokou kyselinu, které se skvělé párují s mořskými plody, nakládanou zeleninou, syrovými rybami, křupavými antipasto či s obyčejnými bramborovými lupínky.
Mladší bratr Crémant
Crémant pochází z Francie a vyrábí se stejnou metodou jako Champagne, jen už se nesmí použít název metody „Champenoise“, ale tzv.“metoda traditionelle“, tedy opět druhotné kvašení v lahvi, ale mimo region AOC Champagne. Existuje velká řada stylů, daných odlišnostmi terroir osmi apelací ve Francii (Crémant d´Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Bordeaux, Crémant de Loire, Crémant du Jura, Crémant de Savoie, Crémant de Die a Crémant de Limoux). Rozdílné jsou také použité odrůdy a každá individuální apelace má své zákonité odlišnosti. Ovšem základ platí pro všechny stejně: ruční sběr hrozen, lisování celých hroznů s limity extrakce moštu a zrání minimálně 9 měsíců na kvasničných kalech. Crémanty mají typický aromatický a chuťový profil citrusů, broskví, třešní a toastu.
Prosecco
Je šumivé víno z regionu Veneto, přibližně 24 km od Benátek. Vyrobeno z odrůd Prosecco (alternativně Glera), metodou Charmat, při které se druhotná fermentace odehrává ve velkých nerezových tancích. Tento přístup je sice levnější, ale postrádá aromatické a chuťové nuance, které vznikají při zrání v malé lahvi. Chuťový profil prosecca je charakteristický zelenými jablky, žlutým melounem, zimolezem a krémovostí. Prosecco tíhne k sladšímu chuťovému profilu a hodí se tedy i k vyzrálejším masům, předkrmům sladko-slané chuti či k lehčím asijským pokrmům.
Cava
Prémiové šumivé víno ze Španělska. Výroba Cavy je obdobná jako u Crémantu a Champagne, tj.“metoda traditionelle“, druhotné kvašení v lahvi. Jsou zde však jiné viniční polohy, podloží a také lokální odrůdy bílé révy - Macabeu (Viura v oblasti Rioja), Xarel-Lo, Parellada. Říká se, že Cava má blíže k Champagne než k Prossecu, ačkoli je méně sladká než Prossecco a naopak nedosahuje tak oříškových tónů jako Champagne. Také systematizace u Cavy je obdobná jako u Champagne. Najdete styly Brut, Brut Nature a další. Aromatický a chuťový profil je typický pro tóny kdoulí, limety, žlutého jablka, mandlí nebo heřmánku.
Proč je cena Champagne vyšší?
Možná si někteří říkáte, kde se bere ta vyšší cena u lahví Champagne a často ji podvědomě srovnáváte právě s proseccem nebo českou "Bohemkou" (pozn. Bohemia Sekt vyrábí i edici šumivého vína vyrobené tzv. tradiční metodou). Pojďme si to ještě podrobněji vysvětlit. Metoda Champenoise je mnohem náročnější na čas i prostor. Zásadními rozdíly jsou použité odrůdy, délka a styl vyzrávání a rychlost uvedení produktu do prodeje. Při metodě Charmat probíhá výroba ve velkých nerezových nádobách (tanky mohou mít objem až 1 milion litrů), což má zcela jiný vliv na vývoj chuťového a aromatického profilu. A hlavně, produkty metody Charmat, se na trh dostanou během pár měsíců oproti Champagne, které vyzrává min. 15 měsíců v lahvi, než je možné jej dát do prodeje.
Bublinek není nikdy dost a ty, které máme v nabídce, jsou špičkové z malých šampaňských domů. Celý sortiment Champagne i Crémantu najdete TADY.
Krásný podzim
Tereza Franc
1. česká Madame Cognac & Champagne