Bublinky jsou oblíbené nejen v létě! Vyznáte se v nich?
Bublinky. Bubliny. Šumivky. Šámpíčka. Jsou všude a pije je každý! Pro mě jsou bubliny srdeční záležitost a kdo mě zná, tak ví, že sklenička šumivky ke mně prostě patři! Už si přesně nepamatuji, kdy jsem bublinky ochutnala poprvé, ale pamatuji si, že to byla trefa do černého a od té doby jsem vyznavačkou a milovnicí bublin. A v bublinkách se „nejen koupu“, ale taky se o ně zajímám. Chcete vědět o perlivém nápoji více? Čtěte nový blog alias stručný průvodce světem bublin.
Kde se bublinky vzaly?
Historie šumivého vína sahá až do starověkých dob, kde byla přítomna přirozená fermentace a vznik bublinek vznikajících oxidem uhličitým. Nicméně moderní metody výroby šumivých vín, jak je známe dnes, se vyvinuly v průběhu času.
Jak se bublinky vyrábějí?
- Tradiční metoda, známá také jako metoda lahve, byla vyvinuta v oblasti Champagne ve Francii. Připisuje si jí benediktinský mnich Dom Pérignon, který v 17. století začal používat láhve, uzávěry a korky pro sekundární fermentaci vína. Tato metoda umožňuje vytváření jemných bublinek přímo v lahvi. Dodnes je metoda lahve považována za nejprestižnější a nejkvalitnější způsob výroby šampaňského.
- Metoda Charmat neboli tanková metoda byla vyvinuta v 19. století a umožňuje hromadnou výrobu šumivých vín. V tomto případě probíhá druhotná fermentace ve velkých nádržích nebo tancích, než se víno stáčí do lahví. Tato metoda je ekonomicky efektivnější a umožňuje producentům ovládat množství a velikost bublinek v šumivém vínu.
Jaké jsou druhy šumivého vína? Tady je základní rozdělení:
- Champagne: Pochází z proslulého regionu Champagne ve Francii a je pověstná tím, že musí splňovat až rigidní pravidla, a to ruční sběr hroznů, jemné lisování a délku zrání a ta musí být min. 15 měsíců a bývá to i několik let. Zrání přispívá ke komplexitě chuti i jemných bublinek. Ne nadarmo je Champagne považována za královnu bublin!
- Crémant: Je vyrobený stejnou metodou jako Champagne, tedy tradiční v lahvi, ale hrozny jsou sbírány na vinicích mimo region Champagne. Zraje minimálně 9 měsíců v lahvi, ale mnohdy až 24 měsíců. Crémant je obecně levnější alternativou k Champagne (říkáme tomu mladší bratr Champagne) a má velmi krémovou chuť, jak už název napovídá.
- Pet-Nat: Neboli přírodní bublinky, které jsou bez filtrace a neobsahují žádný zbytkový cukr! Pet Nat je aktuální trend evropských i českých vinařů a ideální společník na letní měsíce.
- Cava: Španělské šumivé víno vyrobené z místních odrůd hroznů.
- Prosecco: Italské šumivé víno vyrobené z odrůdy hroznů Glera, které se pěstuje v severní Itálii v regionu Veneto.
- Sekt: Německé šumivé víno, které může být vyrobeno z různých odrůd hroznů.
- Lambrusco: Italské šumivé víno, které se vyrábí z odrůdy hroznů Lambrusco.
Co je to brut, extra dry a další nápisy na lahvi?
Jednoduše řečeno – označení představuje množství cukru v šumivém vínu. Tady je výčet:
- Brut Nature: méně než 3 gramy cukru na litr
- Extra Brut: do 6 gramů cukru na litr
- Brut: 6–12 g cukrů na litr
- Extra Dry: 12-17 gramů cukru na litr
- Sec: 17-32 gramů na litr
- Demi-Sec: 32-50 gramů na litr
- Doux: více než 50 gramy cukru na litr.
Proč jsou bublinky tolik oblíbené?
Bublinky jsou osvěžující a lehké pití, což je ideální pro letní dny nebo jako aperitiv před jídlem. U Champagne je to často spojováno se slavnostním zážitkem – tedy přípitek na oslavě či narozeninové party atd. Mohou mít také zdravotní přínos, protože mírná konzumace šumivého vína snižuje např. srdeční onemocnění. A celkově dodáváme, že bublinky jsou zábavné a vyvolávají v lidech pozitivní emoce, na které pak rádi vzpomínají.
Doplňte si vinotéku na jarní i letní večery o skvělé francouzské bublinky. Ochutnejte mix karton šumivek z oblasti Bordeaux a Limoux. Nebo ochutnejte hedvábné Crémanty či královnu bublin – Champagne!
Bublinky jsou láska a květen je měsíc lásky. Ať vám ve sklenici pořád šumí víno!
Zuzana
Ambasadorka Fine Labels