Víno bez chemie si zamilujete!

Blog_organic_wine_úzké_foto

Poprvé jsem „kalné“ víno ochutnala na Jižní Moravě u svého oblíbeného vinaře. Bylo oranžové a moje chuťové pohárky zrovna nejásaly. Loni mi dal koštnout jeho Pet-Nat a ten mě naopak chuťově okouzlil. Lehké svěží bublinky bez filtrace – mňamka veliká! Postupně jsem ochutnala i francouzská organická vína a francouzký Pet-Nat a ujistila se, že to „zakalené“ je prostě nová láska. Kromě toho, že se vyrábí v bio režimu a ctí přírodu, tak ve Francii má i speciální certifikaci AB. Víte, co to znamená? Čtěte dále a vše se dozvíte.  

Co je to vlastně přírodní víno?

Naturální víno je přírodní víno autentického charakteru, které bylo pěstováno a vyráběno bez přidání chemických přísad a s maximálním respektem k životnímu prostředí a půdě. 

Dalo by se to shrnout do pěti bodů:

  • Hrozny jsou obvykle pěstovány malými nezávislými producenty.
  • Hrozny jsou ručně sbírány z udržitelných, organických nebo biodynamických vinic.
  • Víno je fermentováno bez přidaných kvasinek, což znamená, že se používají pouze kvasinky přirozeně přítomné na hroznech a v klimatu, kde byly hrozny pěstovány.
  • Fermentace neobsahuje žádné přísady (kvasinkové živiny).
  • Přidává se velmi málo siřičitanu nebo žádný. 

Jaké jsou nejznámější naturální vína?

  1. Oranžové víno: víno z bílých hroznů, které se vyrábí jako červené víno, kde slupky a semena zůstávají v kontaktu se šťávou během kvašení. Oranžové víno využívá starodávné techniky a je oblíbené v Itálii, Slovinsku a také Francii. 
  2. Pétillant Naturel: (tedy „Pet Nat“) jedná se o typ šumivého vína, který využívá nejstarší metodu perlení zvanou Méthode Ancestrale, kdy víno dokvašuje v lahvích, což způsobuje jeho sycení přírodním střikem. Nejznámější Pet Nat je z regionu údolí Loire ve Francii. 
  3. Col Fondo Prosecco: funky a nefiltrovaná verze prosecco z Itálie.

Co znamená certifikát „AB“?

AB = Agriculture Biologique, což je francouzský národní certifikát udělovaný podle kritérií pro ekologické zemědělství daných Evropskou unií. V překladu to znamená „biologické zemědělství“. Od 1. ledna 2009 jsou kritéria tohoto certifikátu v souladu s Nařízením EU pro ekologické zemědělství. Certifikace je prováděna pod dohledem státních kontrolních orgánů. Minimální obsah složek ekologického zemědělství, které musí produkt obsahovat, aby mohl nést certifikát AB, je 95 %, čímž se řadí mezi jedny z nejnáročnějších certifikátů s ohledem na podíl bio surovin. Velký důraz je kladen na co nejšetrnější zemědělské postupy, na rovnováhu přírody a dobré životní podmínky pro zvířata.

Ochutnejte přírodní vína a doplňte si vinotéku na májové večery ve dvou nebo blížící se „gril“ party s přáteli! Máme pro vás výhodný karton přírodních vín v nejvyšší bio kvalitě. 6 vín ze 3 francouzských vinic! Ochutnáte dvě bílá vína vyzrávaná na dubových sudech, jedno oranžové víno se svěžím charakterem a tři naturální červené z oblastí - Cahors, Bordeaux a Languedoc. Další přírodní vína najdete v nabídce TADY.

Přeji všem krásný máj – lásky čas…Dejte si pod rozkvetlou třešní to výborné zakalené! :-) Na zdraví!

Zuzana
Ambasadorka Fine Labels