Znáte francouzský klenot mezi aperitivy?

Blog_pineau

Když jsem poprvé ochutnala Pineau des Charantes, tenkrát v baru U staré studny, tak se mi na jazyku rozvinula nepopsatelná chuť plná ořechů a medových tonů. K tomu jsem si vychutnala espresso a doplnila to pralinkou. Je to krásná vzpomínka z mnoha důvodu nejen na lahodnou chuť tohoto aperitivu. Jakmile jednou ochutnáte, budete chtít znovu a znovu.

Kde se aperitiv objevil a jak vznikl?

Nikdo si není zcela jistý, jak Pineau vzniklo, ale podle dávné legendy, to byl výsledek nehody. Pěstitel vína nedbale hodil trochu hroznového moštu do sudu s koňakem a po letech zjistil, že vytvořil průzračné víno barvy slunce. A tak se zrodilo Pineau des Charantes.

Jak se Pineau vyrábí?

Pineau des Charantes se vyrábí v den sklizně smícháním šťávy z bílých hroznů, která je bohatá na cukr, a velmi mladého koňaku s vysokým obsahem alkoholu. Poté se tekutina vloží do sudu a tam zraje minimálně 1 rok.

Jak se Pineau podává?

Doporučuji podávat nachlazené ideálně ve skleničce s užším hrdlem. Pineau je vhodné jako originální Welcome drink, aperitiv či digestiv. Nemělo by chybět na žádné svatbě, večírku nebo rodinné oslavě. Za mě je to ideální tečka např. po svátečním obědě s rodinou.

S čím zkombinovat?

Skvěle se hodí ke zrajícím sýrům, lehčím dezertům nebo gorgonzolové zmrzlině. Určitě vhodné i k ústřicím. Ideální kombinace je spojit sladkost Pineau des Charantes s jemným slaným pokrmem.

 

Doporučuji ochutnat a zakoupit jako originální dárek:

  1. Pineau des Charentes – Bache Gabrielsen Blanc Very Old 0,75l 17%

Tajný klenot mezi francouzskými aperitivy. Zrál 20 let na sudech a má ovocnou chuť plnou máslových oříšků a sušených meruněk. Navíc je v elegantní karafě s výrazným těžkým dnem. Vhodné jako vánoční dárek pro ženu i muže.

  1. 100% organic Pineau bez síry a filtrace

100% organic Pineau bez síry a filtrace. Spojení lahodné hroznové šťávy a koňaku, které společně zrály 12 měsíců na dubových sudech po koňaku a poté 4 roky v tanku. Výtvor inspirativního vinaře a alchymisty na útěku. Můj tip: Skvělé k vyzrálým sýrům, k Foie gras nebo jen tak na chuť!

 

Věřím, že si Pineau des Charantes zamilujete stejně jako já. Na zdraví!

Zuzana

Ambasadorka Fine Labels

 

Zdroje:

https://bache-gabrielsen.com