Seznamte se: Crémant, mladší bratr champagne.
Bublinky patří nejen k létu. Většině z Vás se vybaví slavné champagne nebo oblíbené prosecco. Znáte však jemný crémant, delikátního bratra slavné champagne? Patří do skupiny šumivých vín, které se vyrábí stejnou metodou jako champagne, tzv.metoda „champenoise“ (= druhotné kvašení v lahvi), ale mimo region AOC Champagne.
Název „Crémant“ je odvozen díky jemnějším, krémovějším bublinkám, které tvoří pomyslnou pěnu. Tlak v lahvi crémantu je přibližně 3,6 atmosféry oproti champagne, kde je 5-6 atmosfér.
Existuje velká řada stylů, daných odlišnostmi terroir osmi apelací ve Francii (Crémant d´Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Bordeaux, Crémant de Loire, Crémant du Jura, Crémant de Savoie, Crémant de Die a Crémant de Limoux). Rozdílné jsou také použité odrůdy a každá individuální apelace má své zákonité odlišnosti. Ovšem základ platí pro všechny stejně: ruční sběr hrozen, lisování celých hroznů s limity extrakce moštu a zrání minimálně 9 měsíců na kvasničných kalech.
Letošní léto patří Crémantu de Limoux, který hledejte na vysoce položených svazích Pyrenejského pohoří na jihu Francie, spadajících do velké vinařské oblasti Languedoc-Rousillon. Nejčastěji nalezneme crémanty z odrůd Chardonnay a Chenin Blanc. Mauzac (lokálně Blanquette) a Pinot Noir slouží k blendování (míchání). Ochutnat určitě musíte Crémant z vinařství Calmel&Joseph.
Na zdraví!