Novoroční předsevzetí – jak to máte vy a jak my?

Novoroční předsevzetí

Novoroční předsevzetí je vcelku kontroverzní téma. Někteří tvrdí, že je to skvělá příležitost uzavřít staré události a v novém roce se pustit do čerstvých výzev! Jiní z nás říkají, že je to blbost, protože jakoukoliv změnu ve svém životě můžu řešit kdykoliv během roku. Je pravda, že lidé, kteří v sobě mají jakousi disciplínu a řád, tak se ani na Vánoce necpou, a tudíž si pak nemusejí dávat předsevzetí, že zhubnou do plavek. Hlídají se celoročně. Ať je to jakkoliv, tak za mě určitě stojí, zato přemýšlet nad tím, jaký návyk změnit, abych tím pomohla sobě a také planetě.

Víte, co jíte?
Nebudu popisovat zdravé stravování, protože to není cílem blogu, ale moje letošní novoroční předsevzetí je zcela jednoduché a každý z vás se může připojit. Chci se více zajímat o to, co konzumuji, jak v potravinách, tak i v tekuté podobě. Víte, odkud pochází maso, které kupujete? Je zelenina a ovoce v „mém“ obchodě s chemickým postřikem? Je to vejce šťastné? Asi před 2 lety jsem byla s mým blízkým kamarádem na snídani a on se zeptal obsluhy – je to vejce šťastné? Nechápala jsem (Je normální? Pomyslela jsem si…) a až postupem času mi došlo, že měl na mysli to, v jakých podmínkách ta slepice byla, a zda měla prostor vyběhnout ven nebo se nechutně mačkala v kleci. Mám to štěstí, že mi vajíčka zajišťuje maminka a pán, který je chová se o ně dokonale stará. Jsou prakticky pořád venku. Ke všem zvířatům má úžasný vztah. Takových lidi si vážím a ve 2024 se chci zajímat ještě více!

Víte, co pijete za víno či pálenku?
Jednou z věcí, kterou si vážím na spolupráci s Fine Labels, je to, že Tereza i Tomáš přesně ví, s kým dělají a mají s vinaři přátelské, řekla bych až nadstandartní vztahy. Záleží jim na tom, v jakých podmínkách ve Francii pěstují vinnou révu, a že kvalita je pro ně podstatnější než kvantita. Může to znít jako klišé, ale opak je pravdou. Když něco děláte s láskou a dáváte do toho určitou energii, emoci a máte k tomu „vztah“, tak na konečném produktu či službě to jde strašně vidět a okolí to ocení a tím pádem si to jde koupit znovu. Stejné je to s vínem či koňakem. Rodinní a menší výrobci, se kterými Fine Labels spolupracuje, to dělá s láskou a poctivě. Je to řemeslo a určité poslání, a s takovými vinaři i značkami pracujeme každý den a jejich tekuté dobroty vozíme pro vás, protože nám to dává smysl.

Proč se do vína přidává tekutá síra?
Ano do vína se přidává tekutá síra (neboli sírový dioxid nebo SO2). Tady je několik hlavních důvodů:

  1. Antioxidantní vlastnosti: síra působí jako antioxidant a chrání víno před oxidací.
  2. Antimikrobiální účinky: síra má antimikrobiální vlastnosti a pomáhá zabraňovat růstu mikrobů, kvasinek a bakterií ve víně. To je klíčové pro udržení čistoty a kvality vína během jeho skladování a stárnutí.
  3. Ochrana před nežádoucími bakteriemi: přidání síry také zabraňuje růstu divokých bakterií a kvasinek, které by mohly způsobit vadné procesy v procesu výroby vína.
    Pozn. Samozřejmě vinaři pečlivě sledují množství síry, aby dopad na zdraví byl minimální!

Existuje víno či destilát bez síry? U nás ano!

  • Rozhodně doporučujeme ochutnat červené víno bez síry 100% MERLOT a to z vinařství Chateau Moulin de Clotte. Je šťavnatý, ovocný a má jemnou tříslovinu. Náš favorit!
  • V nabídce je také klenot mezi aperitivy a to Pineau des Charantes Organic a bez síry. Spojení lahodné hroznové šťávy a koňaku, které společně zrály 12 měsíců na dubových sudech po koňaku a poté 4 roky v tanku. Doporučujeme ochutnat!
  • Pro milovníky ginu přinášíme Blurrymoon Organic Gin od výrobce armaňaku, který spojuje jemnost a elegance vinného destilátu včetně botanicals v kvalitě BIO.
  • V loňském roce byl velmi oblíbený 4letý BIO Jean-Luc Pasquet L´Organic. Koňak, který si dá s chutí žena i muž. Je šťavnatý, ovocný a ucítíte tóny hroznu i hrušek. Dostane vás!

Přehled naturálních vín z několika oblastí Francie najdete TADY. Doporučujeme výhodný karton vín v BIO kvalitě s 20% slevou

Přeji všem veselý vstup do nového roku 2024, pevné zdraví, hodně štěstí a radosti!

Zuzana
Ambasadorka Fine Labels